7 veel genoemde uitspraken over de diëtist.

 

Daar zit ik dan, na 4 jaar opleiding (afzien) ben ik diëtist. Ik ben daardoor dagelijks bezig met gezonde voeding. Ik merk dat er ontzettend veel vragen zijn over mijn beroep. Wat doe jij? komen er alleen dikkere mensen bij jou en eet jij altijd gezond? Ik krijg regelmatig opmerkingen van mensen over mijn beroep en over hoe ik zelf met voeding bezig ben.

Daarom lijkt het me leuk om eens wat vooroordelen over de diëtist op een rijtje te zetten.

 

‘Diëtisten begeleiden alleen mensen met overgewicht’ Dit wordt heel vaak gedacht, dat je alleen met overgewicht bij een diëtist terecht kunt. Niets is minder waar! Ik behandel ook veel mensen met suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, darmklachten, ondergewicht, bij zwangerschap, (top)sporters of gewoon mensen die twijfelen of ze wel gezond eten, bijvoorbeeld omdat ze vegetarisch eten of een intolerantie hebben. Dit is ook gelijk het grote verschil tussen een voedingsconsulent en een diëtist. Een diëtist heeft een 4-jarige HBO opleiding gevolgd. Dit is een beschermd paramedisch beroep en met deze opleiding kun je ook mensen met ‘aandoeningen’ behandelen. Om voedingsconsulent te worden, volg je een veel kortere cursus. Je kunt dan mensen begeleiden met (licht) overgewicht.

‘Als diëtist eet je altijd gezond’  Tja… je hoort het juiste voorbeeld te geven als diëtist en eet daarom regelmatig gezond. Zo probeer ik de adviezen die ik mijn cliënten geef, ook zelf te volgen. Op deze manier weet ik of het haalbaar is. Het blijkt dan ook dat dagelijks 200 gram groente en 2 stuks fruit ook voor mij nog best een lastige opgave is. Vooral bij een samengesteld gerecht vereist het behalen van 200 gram groente behoorlijk wat kookkunst. Daarom is sla, komkommer of tomaat op je boterham zo gek nog niet. Toch eet ik echt niet altijd gezond. Als ik in het weekend een kapsalon of pizza voor mijn neus heb staan, word er door vrienden gevraagd of dit gezond is. Daarnaast hoor ik ook regelmatig of mevrouw de diëtiste wel weet hoeveel calorieën ze nu op haar bord heeft liggen. Natuurlijk weet ik op dat moment dat mijn maaltijd verre van ideaal is, maar bewust een ongezond moment maakt mij niet minder diëtist. Daarnaast wordt een diëtist gekenmerkt door zijn/haar voorkeur voor lekker en veel eten. 😉

‘Als ik naar de diëtist ga, krijg ik te horen wat ik allemaal niet meer mag eten’ Een cliënt zal nooit van mij horen dat hij iets niet mag eten. Dit is ook niet het doel van mijn werk. Vaak zijn cliënten zelf al heel streng en oordelend op hun eetpatroon, waardoor het moeilijk word om ergens van te genieten. Mijn advies luid dan ook vaak; Probeer eens …., vervang met …. , wees bewust van… & geniet. Daarnaast leg ik uit hoe een gezond eetpatroon eruit ziet en waar er mogelijkheden zijn om daar dichter bij in de buurt te komen. Ik adviseer het uitproberen van nieuwe producten of bereidingen, maar blijf daarbij dicht bij de mogelijkheden van de cliënt. Wat ik ook belangrijk vind, is het proces van gezonder gaan leven. Dit is namelijk voor een heel groot deel psychisch. Ik ben daarom ook heel veel bezig met het veranderen van het gedachtenpatroon van mijn cliënten. Als je op een positieve manier naar gezond leven gaat kijken en jezelf af en toe iets ongezonds gunt, is het veel beter vol te houden. Dat psychologische stukje van mijn werk, vind ik misschien nog wel belangrijker dan iemand vertellen wat hij/zij het beste kan eten.

Dit is trouwens een ander belangrijk verschil tussen een voedingsconsulent en een diëtist. De diëtist is opgeleid om mensen te begeleiden tijdens het proces van gedragsverandering.

‘Bij de diëtist (Willeke) thuis krijg je geen koek of snoep’ Deze opmerking hoorde ik pas eens voorbij komen. Er zit wel een kleine kern van waarheid in, al is dit niet een bewuste keuze om minder gastvrij over te komen. Al ben ik dagelijks met gezondheid bezig, is het ook voor mij moeilijk om een lekker koekje of snoepje te laten liggen. Ik koop dus geen koek of snoep om zelf niet in de verleiding te komen. Wel ligt er altijd sultana of liga in de kast, maar deze hebben minder aantrekkingskracht als een rol chocokoekjes. Als ik weet dat er gasten komen, komt mijn hobby bakken goed van pas. In een handomdraai staat er dan een cake, taart of schaal koekjes op tafel.  Restjes worden vervolgens bij manlief in zijn koelbox gestopt, om zijn collega’s te verassen.

‘Een diëtist is streng en draagt geitenwollen sokken’  Dit imago is van vroeger uit bekend bij de mensen. Toch doen wij diëtisten tegenwoordig hard ons best om ons spreekuur wat enthousiasme in te blazen. Het is natuurlijk best taaie informatie, over wat voeding met ons lichaam doet. Het gebruik van leuke en vernieuwde informatie materialen helpt ons gelukkig een eind op weg. Daarnaast laat de diëtist steeds meer haar gezicht zien buiten het kantoortje waar ze haar spreekuren draait. Zo was ik pas nog op een informatie avond voor zwangere vrouwen waarbij ik een stukje voedingsinformatie mocht verzorgen. Hier merkte ik gelijk al, dat voeding erg leeft onder deze doelgroep.

‘Speciaal voor de diëtist” Deze uitdrukking komt vaak voor op verjaardagen wanneer er een schaaltje komkommer, japansemix of tomaatjes op tafel komt. Mensen zijn soms verbaasd als ik een handje nootjes of een bitterbal eet. Ook zie ik mensen kijken of ik wel zie dat ze voor de komkommer kiezen, of hoor ik ze zelfs verontschuldigen bij de keuze voor een handje chips. Ik zal nooit oordelen over wat iemand op zo’n moment eet, iedereen is vrij om zelf die keuze te maken.

” Mijn weegschaal geeft geen resultaat, dus ik zeg mijn afspraak maar af… Het komt heel vaak voor dat cliënten zeggen dat ze de afspraak eigenlijk hadden willen annuleren, omdat ze niets zijn afgevallen terwijl dat wel hun doel was. Toch is afvallen vaak niet het grootste doel van het dieet. Het kan zijn dat het verlagen van het cholesterol of de bloeddruk veel meer van belang  zijn. Ook kan het zijn dat mensen meer zijn gaan sporten en dus gezondheidswinst behalen in het opbouwen van spiermassa waardoor de weegschaal gelijk blijft. Deze dingen kan ik na een aantal vragen al concluderen. Zo kan het zijn dat er juist wel resultaat is geboekt. Mocht het toch zijn dat er niet veel gebeurt is, dan is het belangrijk om de voedingsadviezen te herzien. Het belangrijkste is dat de cliënt zich fit voelt en lekker in zijn/haar vel zit.

 

Vaak krijg ik van deze misverstanden te horen. En dat is niet zo gek, iedereen heeft zijn eigen beroep. Zo weet ik waarschijnlijk niet wat een accountant of een timmerman de hele dag uitvoert.

Ik hoop dat u het leuk vond om mijn eerste blog te lezen. Heeft u nog vragen n.a.v. dit verhaal of gewoon over voeding, neem dan contact op of laat een reactie achter.

 

GEZONDE GROET,

Willeke Bikker

 

 

logo